Therapieën blijven doorgaan ondanks corona-virus.

Corona

De woorden “Blijf in uw kot” van onze ontslagnemend minister van volksgezondheid Maggie De Block zullen waarschijnlijk nog lang blijven hangen. Hoewel zij zich met deze uitspraak enkel richtte tot de zieken, roepen wetenschappers intussen op om met z’n allen zoveel mogelijk thuis te blijven om de verspreiding van het coronavirus in te dijken.

Telewerken als psycholoog, het leek een onmogelijke opdracht tot ik dacht aan videocalls. Waarom zou ik elk uur een andere cliënt blijven zien met het risico dat ik zelf besmet raak en/of mijn cliënten via mij besmet raken door één contact tussen mij en een besmette cliënt. Juist. Daar is geen enkele reden toe want, zo stelde de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen in hun richtlijn naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus in ons land, therapie via videocalls blijkt een zo goed als evenwaardig alternatief voor reguliere therapie.

Vanaf vandaag schakel ik dan ook over op videocalls voor al mijn therapiesessies. Deze overschakeling zal zeker een uitdaging vormen. Die uitdaging zal echter in het niet vallen bij de uitdaging waar ons zorgpersoneel voor zou komen te staan als het coronavirus écht doorbreekt in ons land.

Hoewel we vooral de rust moeten bewaren en niet in paniek moeten slaan, is het belangrijk om elk onze eigen verantwoordelijkheid te nemen. We hoeven hiervoor niet te wachten op maatregelen van de overheid om een bijdrage te kunnen leveren, we moeten hiervoor enkel ons gezond verstand gebruiken en misschien even uit onze comfortzone treden. Dat is ook wat ik vandaag doe. Dus, richt je niet op het omzeilen van de opgelegde maatregelen maar:

  • Geniet van het contact met je huisgenoten, zoek het de komende periode eens niet buiten de deur.
  • Geniet van de tijd die je uitspaart door niet in de file te mogen staan gedurende deze periode van verplicht telewerken.
  • Doe de dingen waar je anders niet aan toe komt omwille van de dagelijkse rush: een boek lezen, een film kijken, die ene hobby waarvoor je ooit eens alles aankocht en die nu stof ligt te vangen, het gras maaien, de auto wassen, …

Word je toch ziek? Blijf dan in elk geval thuis en ga zeker niet zomaar naar de dokter, spoedgevallendienst of apotheker. Neem eerst telefonisch contact op om besmetting van onze artsen, verpleegkundigen, apothekers, … te voorkomen.

Wil je meer informatie of maak je graag een afspraak voor een eerste consultatie? Vul dan gerust het contactformulier in.