Living with a Black Dog. Wat doe je als iemand in je omgeving depressief is?

Black Dog 2

Een tijdje geleden deelde ik al het filmpje “I had a Black Dog, his name was depression” van de World Health Organization. Zij maakten ook een filmpje voor mensen die iemand in hun omgeving hebben die lijdt aan een depressie: “Living with a Black Dog”.

Als partner, familielid, vriend(in), collega, … is weten hoe je kan helpen, niet vanzelfsprekend. Bovendien kan je met goedbedoelde uitspraken of initiatieven soms op onverwachte – kwade, apathische, negatieve, … – reacties van The Black Dog stuiten. Ook dat is moeilijk om mee om te gaan.

“Try not talking, instead grow your ears and open your hart. Really being there for someone without opinion or judgement is one of the best gifts you can ever give”

Een van de belangrijkste adviezen gegeven in het filmpje is misschien wel “Try not talking, instead grow your ears and open your hart. Really being there for someone without opinion or judgement is one of the best gifts you can ever give.”. Tegelijkertijd is dit misschien wel het moeilijkste want willen we niet allemaal iemand helpen in woorden en daden? Door – goedbedoelde maar soms toch ongefundeerde – adviezen te geven, door te zeggen dat het toch allemaal alleen maar in hun hoofd zit en ze zich maar moeten vermannen, door te zeggen dat er mensen zijn die het veel zwaarder hebben, …? Misschien heb je zelf al eens zo’n strategie uitgeprobeerd, misschien heb je ook al ervaren dat dit de depressieve klachten soms nog erger lijkt te maken of dat de persoon in kwestie zich hierdoor heel onbegrepen voelt en boos wordt? Probeer eens gewoon te luisteren, geen adviezen te geven en er te zijn op een meelevende, empathische en begrijpende manier. Misschien draait jullie gesprek dan wel helemaal anders uit. Anderzijds is het ook zo dat mensen met depressieve klachten vaak negatief, boos, kritisch, … zullen reageren op gelijk wat je zegt en doet, besef dan goed dat dit de depressie is die spreekt en niet de persoon.

Hoewel het belangrijk is om er te zijn voor je naasten, is het ook cruciaal om te beseffen dat je als partner, familielid, vriend(in), collega, … ook je eigen grenzen hebt en moet respecteren want leven met een persoon met depressie, verhoogt de kans om zelf depressief te worden. Zorg er dus voor dat je nog voldoende dingen doet waar je plezier uit haalt. Daarnaast moet je weten dat je de depressie waarschijnlijk niet alleen kan oplossen. Je moedigt de persoon dan ook best aan om professionele hulp te zoeken. Nog beter is om samen op zoek te gaan naar professionele hulp, een afspraak te maken en eventueel zelfs die eerste keer mee te gaan.